Nyheter

Svenskar slåss om VM-medaljer

En kvartett svenskar är inblandad i medaljstrider när årets VM-serie avslutas i Spanien kommande helg. Kartläsaren Jonas Andersson kämpar för en tredjeplats i WRC tillsammans med Mads Østberg, P-G Andersson och Emil Axelsson kör för guld i SWRC och Pontus Tidemand har chans på silver i WRC Academy.


Det spanska VM-rallyt, Catalunya Rally, inleds i kväll, torsdag, med en ceremoniell start i Barcelona. Därefter väntar 18 sträckor på omväxlande grus och asfalt under tre intensiva dagar.

Inför start är P-G Andersson tvåa i SWRC-klassen i sin Proton Satria Neo S2000. Avståndet upp till ledande irländaren Craig Breen är emellertid bara två poäng.

Den som kommer först i mål av de båda kan med största säkerhet titulera sig världsmästare även om tredjeplacerade Yazeed Al Rajhi också har en liten titelchans innan start.

– Vår enda tanke är att erövra guldet genom att vinna tävlingen och vi kommer att attackera så hårt vi kan. Det här kommer att verkligen bli ett spännande rally, säger Andersson inför start.

P-G har visserligen inte tävlat i Spanien sedan arrangören valde att kombinera asfalt med grus, men han har goda minnen från tidigare starter i tävlingen.

– Bland annat vann jag JVM-klassen här 2007, minns han.

Både P-G och Proton har tidigare erfarenhet av att vinna VM-guld. P-G är dubbel juniorvärldsmästare och Proton vann PWRC-klassen med Karamjit Singh 2002.

Skulle P-G lyckas erövra guldet blir han den andra föraren någonsin att vinna VM i två olika klasser. De ende som hittills lyckats med det är Sébastien Loeb som jämte sina nio titlar i WRC även har ett JVM-guld från 2001.


I WRC-klassen väntar en spännande duell om tredjeplatsen i mästerskapet. Inför start är bronset i Mads Østbergs och Jonas Anderssons händer, men duon skuggas av Petter Solberg och Jari-Matti Latvala. Alla kör Ford Fiesta RS WRC – Østberg i privat regi, Solberg och Latvala för Fords fabriksteam.

Østberg och Andersson har en fantastisk säsong bakom sig med flera pallplatser och karriärens första VM-seger. Den sistnämnda kom i Portugal. Självklart vill båda avsluta säsongen med en medalj, men lätt blir det inte. Latvala och Solberg är bara fyra respektive 13 poäng bakom.


I WRC Academy är Pontus Tidemand fyra inför den sista deltävlingen i mästerskapet. Med ett bra resultat i finalen kan han sluta på silverplats i sin Ford Fiesta R2.

– Vi ska verkligen gå all-in för att bli tvåa i mästerskapet. Jag har näst mest sträcksegrar under året i WRC Academy men har sinkats i tre tävlingar av tekniska problem med bilen, säger Pontus.

WRC Academy kör bara fredagens och lördagens etapp i Spanien. Fredagen bjuder på både grus- och asfalt. Lördagens sträckor avgörs helt på det sistnämnda underlaget.

– Asfaltsträckorna i Spanien skiljer sig mot de i Tyskland och Frankrike. De är mer rytmiska och breda så man kan åka mer racinglinjer, förklarar Pontus.


Bild.

P-G Andersson/Emil Axelsson, Proton Satria Neo S2000.