Nyheter

Tolv nya WRC-bilar i Rally Sweden

Tolv nya WRC-bilar kommer att stå på startlinjen när 2011 års VM-säsong i rally inleds i Sverige 10-13 februari.

Till start i Rally Sweden kommer bland annat norrmannen Petter Solberg, före detta F1-världsmästaren Kimi Räikkönen och extremsportaren Ken Block från USA.

Mer än 130 bilar kunde räknas in när anmälningstiden för Rally Sweden gick ut måndagen den 10 januari.

I huvudklassen WRC, som i år fått ett nytt tekniskt reglemente och därmed också helt nya bilar, anmäldes fyra Citroën DS3 och åtta Ford Fiesta RS WRC.

Till start i Citroën kommer regerande världsmästaren Sébastien Loeb, hans landsman Sebastien Ogier – som båda kör för fabriksteamet – samt Kimi Räkikkönen och Petter Solberg. De två sistnämnda kommer att köra för var sitt team.

Mot detta mönstrar Ford åtta förare i fyra olika konstellationer.  Fabriksteamet är oförändrat från 2010 och kommer även i år att bestå av finländarna Mikko Hirvonen och Jari-Matti Latvala samt Khalid Al Qassimi från Förenade Arabemiraten.

VM-premiär i den nya Fiestan blir det även för norrmannen Mads Østberg med svenske kartläsaren Jonas Andersson, Henning Solberg, Matthew Wilson, Dennis Kuipers från Holland och, inte minst, Ken Block. För den sistnämnde blir det debut i det svenska VM-rallyt.


Rally Sweden är premiärtävling för PWRC-klassen där Patrik Flodin får gälla som favorit. Han vann klassen förra året och slutade på andra plats i VM.

– Jag hoppas på en önskerepris i premiären, men hoppas på mer än silver totalt i VM, säger Flodin som återigen kommer att köra en Subaru Impreza för det ryska teamet URT.

Intressant VM-start gör även Patrik Sandell, som ska köra en Skoda Fabia S2000 med rutinerade Staffan Parmander som kartläsare.

Till kategorin heta VM-svenskar hör givetvis också racingstjärnan, regerande STCC-mästaren, Richard Göransson, som VM-debuterar i en Mitsubihi.

Som en klass i Rally Sweden körs även årets första SM-deltävling under VM-helgen i Värmland och Dalarna. Till den nationella mästerskapspremiären är 83 förare anmälda. Bland dem samtliga regerande seniormästare; Mats Jonsson, Jimmy Joge, Leif Peterson och Nils Fransson.

[intlink id=”1616″ type=”page”]Till anmälningslistan klicka här[/intlink]