Nyheter

Toyota förlänger samarbetet med Rally Sweden

Toyota Sweden har under flera år haft ett samarbetsavtal med Rally Sweden. Det står nu klart att samarbetsavtalet förlängs ytterligare 3 år och Toyota forsätter därmed att vara Official Car till Rally Sweden.

Toyota har många framgångsrika år bakom sig inom WRC (World Rally Championship) med flera världsmästartitlar och framtiden för Toyotas rallyteam, Toyota Gazoo Racing, ser fortsatt ljus ut. Flera av de tekniska landvinningar som idag står att finna i Toyotas person- och transportbilar är direkt sprungna ur företagets motorsportverksamhet.

Toyota klev in som partner och officiell billeverantör till Rally Sweden inför premiäråret i Umeå, 2022. För Rally Sweden med 4 500 funktionärer och ett behov på närmare 80 bilar under rallyveckan är avtalet med Toyota Sweden en viktig pusselbit för att säkerställa genomförandet av ett av Sveriges största idrottsevent.

– Att genomföra den här typen av stora idrottsevent går inte utan att ha bra samarbeten med partners som har full förståelse för det behov som krävs under en väldigt specifik tid. Vi växer från cirka fyra anställda året runt till att vara 4 500 som arbetar med Rally Sweden när första bil rullar ner från startrampen. Det är ett enormt projekt och att vi då kan vara trygga med hela den bilflotta som används är verkligen skönt för oss, säger Anna Nordkvist, VD för Rally Sweden.

I över 60 år har Toyota utmanat gränserna för sina bilar och sitt engagemang inom motorsport. Toyotas första WRC-seger med sitt fabriksstödda team kom 1975 genom Hannu Mikkola’s vinst i tusen sjöars rally i Finland. Idag är Toyota är regerande världsmästare både som fabriksmärke och med Kalle Rovanperä som 2023 säkrade sitt andra VM-guld i Rally.

Tack vare den extrema konkurrensen fortsätter Toyota att skapa ny teknik och hitta nya lösningar i syfte att kunna tillverka ännu bättre bilar – från hybrid- och elbilsteknik till vätgasdrift. Toyotas mål är att på ett globalt plan tillhandahålla inkluderande och resurssnål mobilitet. Däri ingår att påskynda utvecklingen av hållbar motorsport för att fortsatt kunna leverera spänning och pulshöjande körglädje till fans och kunder både idag och i framtiden. Ett exempel på detta är Toyotas GR Yaris H2 Concept, en GR Yaris konverterad till vätgasdrift som kommer att ge Toyota ytterligare insikter i den fortsatta utvecklingen mot koldioxidreducerande körglädje.

– Motorsporten är en bärande del av Toyotas fortsatta teknologiska landvinningar, till gagn för våra kunder och de produkter dem förlitar sig på. Det känns därför både bra och roligt att fortsätta vårt samarbete med Rally Sweden och de eldsjälar som verkar för genomförandet av ett av WRC’s absolut bästa rallyarrangemang, säger Christian Norberg, VD för Toyota Sweden.

Rally Sweden är ett av Sveriges största årligen återkommande idrottsevent och det enda vinterrallyt i kalendern.

– Vi vill bli ännu bättre och utveckla Rally Sweden på alla plan jobbar hårt för att bli det. Sportsligt, kommersiellt, publikmässigt och hållbarhetsmässigt. Att Toyota väljer att vara med på den utvecklingsresan känns väldigt bra. Att få arbeta med en partner som Toyota som vill göra avtryck stärker hela upplevelsen av Rally Sweden, säger Peter Lindkvist, Kommersiellchef för Rally Sweden.