Nyheter

Tredje raka för Hirvonen?

Mikko Hirvonen har vunnit Rally Sweden de två senaste åren. Nu siktar finländaren på hattrick.

– Självklart är mitt mål att vinna tävlingen igen, säger han inför starten den 9 februari.

2010 vann Mikko Hirvonen Rally Sweden i en Ford Focus. Fjolårets triumf kom i en Ford Fiesta.

Efter sex år som fabriksförare hos Ford har finländaren gått över till Citroën. Årets start gör han och kartläsaren Jarmo Lehtinen i en Citroën DS3 WRC.

– Jag är övertygad om att vi har en bil som kan vinna, men även om vi har gjort bra ifrån oss i det här rallyt de senaste fyra åren kommer det ändå att vara en svår utmaning att segra igen. Vi har jobbat hårt under testerna och även om Citroën DS3 WRC fortfarande ny för mig tror jag självklart på segerchans, säger Hirvonen.

Att han trivs på snö och is rådet det ingen tvekan om. Hirvonens facit i sina sex senaste VM-starter i Sverige och Norge säger allt: Tre segrar, två andraplatser och en tredjeplats.

Självklart är han en het seger- och pallkandidat även den här gången.

Hirvonen körde sin nya tjänstebil i tävlingssammanhang för första gången i Monte Carlo-rallyt där han blev fyra. Andra starten sker på lördag i KNA Finnskoga Rally i Norge.

– Rally Sweden är en viktig tävling för Jarmo och mig starten i Norge syftar till att maximera våra chanser att nå bästa tänkbara resultat i årets andra VM-deltävling. Lördagens start ger oss möjligheten att få vår känsla för bilen bekräftad på i samma typ av förhållanden som väntar oss i Rally Sweden om mindre än en vecka.

Citroëns förberedande testerna inför Rally Sweden har givetvis varit värdefulla för Hirvonen.

– Det har varit roligt att få köra bilen i förhållanden som jag verkligen älskar. Till skillnad från i Monte Carlo-rallyt är greppet på is konstant och skiftar inte hela tiden. Tillsammans med teamets ingenjörer hittade vi rätt balans för de extrema förutsättningar som är typiska för Sverige och Norge. Jag är väldigt nöjd med resultatet.


Mikko Hirvonens facit i Rally Sweden/Rally Norway de senaste åren:

Rally Sweden 2011: Seger, Ford Fiesta WRC.

Rally Sweden 2010: Seger, Ford Focus WRC.

Rally Norway 2009: Tvåa, Ford Focus WRC.

Rally Sweden 2008: Tvåa, Ford Focus WRC.

Rally Sweden 2007: Trea, Ford Focus WRC.

Rally Norway 2007: Seger, Ford Focus WRC.


Bild.

Foto: Citroën