Nyheter

Ur vägen – SM kommer!

Som första förare i SM-fältet tvingades svenske mästaren Mats Jonsson väja för åskådare på de inledande sträckorna i Rally Sweden. Inför lördagens etapp uppmanar därför tävlingschefen Bertil Klarin publiken att se upp.

– Vi har haft incidenter i dag som inte är acceptabla och som inte får upprepas, säger han.


Rally Sweden är inte bara VM. Efter sista VM-bil på sträckorna kommer ett stort antal ekipage som ingår i det svenska mästerskapet. Mellan de båda startfälten rullar en förbil/säkerhetsbil, som startar tio minuter före första SM-bil.

– Kanske tror publiken att förbilen är den sista i VM-fältet och tänker inte på att vi i SM kommer efter, säger Mats som vid flera tillfällen på den första etappen fick väja för åskådare på vägen.

– Jag har åkt som första bil i många tävlingar i min karriär, men så här mycket folk på vägen har jag aldrig upplevt tidigare, säger Jonsson, som vi ett tillfälle dessutom fick möte med en snöskoter!


För att undvika en allvarlig olycka uppmanar nu tävlingschefen Bertil Klarin alla åskådare att hålla sig borta från vägen.

– Som åskådare kan man inte röra sig på vägen mellan VM- och SM-fältet. Det kan komma en bil när som helst, säger Klarin och gör publiken uppmärksam på tiderna för SM-fältet varierar i den information som gått ut från Rally Sweden.

– Tiderna på tävlingskartan stämmer inte på grund av att den trycktes så tidigt att tidsplanen vid det tillfället inte var fastställd. Tiderna stämmer däremot i vår programtidning Rally Magazine.


Lördagen den 11 februari kommer SM att köra fyra sträckor efter VM-fältet.

Här är sträckorna och tid för första SM-bil på dem.

SS8, Lesjöfors 1, kl 09.20.

SS9, Sågen 1, kl 10.22.

SS10, Fredriksberg 1, kl 11.27.

SS11, Värmullsåsen 1, kl 12.30.


Den avslutande sträckan, SS16 Superspecialen i på Färjestadstravet i Karlstad, kör SM-fältet före VM-fältet med start kl 17.30 i omvänd startordning.


Rally-SM går i mål på lördag. Söndagens sträckor kommer endast att köras av VM-förarna.


Så kom ihåg: gå inte på specialsträckorna mellan VM- och SM-fältet!


Bild.

Foto: Benjamin A Ward