Nyheter

Østberg och Andersson i bronsposition

Norsk-svenska paret Mads Østberg och Jonas Andersson slutade fyra i VM-rallyt på Sardinien och avancerade till tredje plats i mästerskapstabellen.

Vann årets näst sista deltävling gjorde Mikko Hirvonen före Evgeny Novikov och Ott Tänak.

Redan klara världsmästaren Sébastien Loeb bröt.

Segern på Sardinien var speciell för Hirvonen.

– Den är min första för Citroën och att den kom just på Sardinien kändes bra eftersom jag har fem andraplatser här från tidigare år, konstaterade finländaren.

Tack vare 25-poängaren säkrade Hirvonen silverplatsen i förar-VM bakom teamkollegan Loeb. Den sistnämnde körde sönder styrningen på sin Citroën DS3 WRC redan på fredagens etapp och tvingades bryta tävlingen i ledning.

Med guld- och silvermedaljerna fördelade återstår endast fighten om bronset i den sista deltävlingen, som avgörs i Spanien 8-11 november. Om den gör en trio Fordförare upp: Mads Østberg med svenske kartläsaren Jonas Andersson samt Jari-Matti Latvala och Petter Solberg.

De två sistnämnda, som kör för Fords fabriksteam, bröt och startade om tävlingen på Sardinien och fick därför inte med sin lika många poäng som de hade hoppats på. Solberg tog fem genom seger i avslutande power stage (3 poäng) och nionde plats totalt (2 poäng). Latvala fick nöja sig med den tvåpoängare han erövrade som tvåa bakom Solberg på den avslutande sträckan.

Betydligt bättre gick det alltså för Mads Østberg/Jonas Andersson, som trots en del tekniska bekymmer och punktering på den sista sträckan slutade på fjärde plats i tävlingen. Det gav duon tolv viktiga poäng och avancemang till tredje plats i tabellen.

Inför finalen är Østberg/Andersson fyra poäng före Latvala och 13 före landsmannen Solberg.

– Nu blir det spännande i Spanien, säger en inspirerad och nöjd Østberg.