Behind the Scenes

Hjältarna bakom

Rally Magazine

Det finns många dolda hjältar som ser till att Rally Sweden fungerar. Lennart Granberg och Lars Ivebo är två av alla eldsjälar som i allra högsta grad bidrar till att tävlingen överhuvudtaget kan genomföras. De syns inte så mycket utåt, men styr det mesta med järnhand bakom kulisserna.

Den dynamiska kompisduon har sedan länge det motorintresset som en gemensam nämnare och när världseventet flyttade från Karlstad till Umeå 2022 blev deras roll att hjälpa till, i det som initialt skulle bli – som det uttrycktes – lite grann.

Lite blev mer

– Första året så var meningen att vi skulle ta hand om skyltar och funktionärsvästar. Nu är vi här stora delar av året och sköter allt material som behövs för tävlingen i alla dess former, Vi sköter inköp och hanterar beställningar, konstaterar duon när de visar runt i lokalerna från Rally Swedens centrallager i Umeå.

Med en imponerande logistik ansvarar de för en gigantisk mängd material med bland annat 10 000 mössor, 5 000 skyltar och 4 000 funktionärsvästar som ska fördelas till de olika funktionärsstationerna och sträckorna runt om i Umeå med omnejd.

Motorsport i blodet

Lars Ivebo, med sin bakgrund inom endurosporten, och Lennart Granberg, en mångsidig motorsportprofil som har erfarenhet som bilbyggare, kartläsare och serviceman i flertalet team bl.a. i forne WRC-föraren och Umeåsonen Mikael Ericsson team när det begav sig, bär bägge på en djup passion för motorsporten.

Deras bakgrund inom motorsporten ger dem en unik insikt i vad som krävs för att göra Rally Sweden till en framgång.

– Vår bakgrund hjälper ju förstås till för den här funktionen då vi har viss erfarenhet och koll på vad som ska göras och vilket behov som finns. Nu har organisationen centraliserat hela logistiken till de här lokalerna och det sparar förstås massor av tid och blir betydlig effektivare, säger materialduon samstämmigt.

Full koll – året runt

Att vara materialansvarig för Rally Sweden är ett åtagande som sträcker sig över större delen av året och intensifieras dramatiskt en månad före själva tävlingen. Att hantera en sådan mängd materiel och se till att allt är på plats för att garantera tävlingens sömlösa genomförande är en utmaning i sig.

– Men det finns inte många lådor eller material här inne som vi inte har koll på, säger Lars Ivebo och vandrar tryggt omkring i lokalerna och pratar om vilka artiklar som är placerade vart i lokalen.

Men det är deras passion och förståelse för motorsportens ideella drivkraft som verkligen sätter Ivebo och Granberg i en klass för sig.

Missar rallyt själva

Trots att de arbetar hårt för att säkerställa att varje detalj är på plats för Rally Sweden, får de själva inte njuta av att se tävlingen live. Det är som om de bygger upp spänningen för andra, skapar förutsättningarna för andra att uppleva och njuta av den motoriserade magin.

– Vi håller oss här under tävlingen och är standby, redo att lämna ut material om det behövs. Vi är stolta att vi får vara en viktig del av detta, även om vi håller oss i bakgrunden.

Hjärtat av Rally Sweden

Ivebo och Granberg representerar allt som gör Rally Sweden möjligt. Deras arbete är indirekt som ett osynligt konstverk.

Så när du ser de färgglada mössorna, skyltarna längs banan och de välorganiserade funktionärerna i deras västar under Rally Sweden, kom ihåg de två namnen bakom kulissen – Lars Ivebo och Lennart Granberg.

Deras passion, hängivenhet och arbete i skuggan gör rallyt till en oförglömlig upplevelse för alla deltagare och åskådare.