Umeå

Välkommen till rallyfesten. Välkommen till Umeå.

Rally Magazine

Redan efter första året såg vi i Umeå att Rally Sweden är ett event som passar staden och regionen bra. Det är sport på yppersta elitnivå, men det skapar också mötesplatser för invånarna under fyra härliga dagar samt att det sätter Umeå på världskartan.

Det är nu tredje året som Umeå står som värdstad för VM-rallytävlingen Rally Sweden. Nu vet vi också att det kommer bli flera år då Rally Sweden och WRC-promotorn tecknat ett treårsavtal om rallyts fortsättning i Sverige. Ett väldigt positivt besked för oss Umeåbor.

Rally Sweden är en fantastiskt fin fest och en otroligt fin marknadsföring för staden. Och det är viktigt för stadens turism. Vi har sagt att Umeå ska vara en trevlig stad att besöka.

Skeppsbron i Umeå

Besök och tillväxt

Att Rally Sweden genererar besök ser vi i mätningarna, mätningar som även visar fina siffror sett till skatteintäkter för kommunen. Och Rally Sweden som är ett av Sveriges största årligt återkommande idrottsevenemang bidrar även positivt till tillväxten i Umeå genom att skapa förutsättningar för arbetstillfällen och intäkter till förenings- och näringslivet.

I Umeå har vi ett näringsliv som är starkt. Staden har som mål att bli större och fler. Och vi är på väg. Umeå med omnejd växer. Men vi vill också vara en upplevelsestad med stora kultur- och sportevenemang, så som Rally Sweden. Och när jag ser hur näringslivet i Umeå och regionen omfamnat Rally Sweden bekräftas det jag redan vet. Näringslivet i Umeå ser värdet av att vara en del i all form av utveckling av staden och regionen. Och sådant är viktigt.

Men det finns annat som är svårare att mäta, men som är minst lika viktigt – känslor.

Glädje, stolthet och gemenskap

Tre ord som jag tycker visar på Umeåbornas känslor för Rally Sweden.

Redan under tidig vinter ses Rallymössan på vart och vartannat huvud. Jag hör kollegor och folk jag möter på stan prata om det kommande rallyt. Hör de som berättar att de är med som funktionärer. Någon som med glädje förklarar hur rally går till. Det pratas om förare, sträckor och om vilka dagar man ska besöka The Red Barn Arena.

Och i allt hör jag en stolthet från Umeåborna. Stoltheten att tillhöra en stad där så många tillsammans är med och gör staden till en plats laddad med upplevelser.

Varmt välkommen till Umeå.
Varmt välkommen till Rally Sweden.

Hans Lindberg, kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun

Hans Lindberg, kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun