Nyheter

Energilagring gör The Red Barn Arena mer hållbar

Red Barn Arena är som ett pumpande eventhjärta för Rally Sweden. Här avslutar VM-förarna varje dags tävlande och hit kommer publiken lätt då arenan är placerad på promenadavstånd från centrala Umeå. Men en arena för tusentals besökaren som bjuder på bland annat uppträdanden, utställningsdel och VIP-tält kräver också ström under hela eventet.

Bortsett från när Elfyn Evans olyckligt under första året på Red Barn Arena körde ner en lampmast och för en kort stund släckte hela arenan så är det topparna i den normala förbrukningen som Rally Sweden nu vill säkra upp med en hållbarare lösning. Till sin hjälp har man partnern Assemblin.

Hållbar backup

– Historiskt sett är det vanligast att använda bränsledrivna elverk för att säkerställa att det finns en backup om det skulle visa sig att en arena eller event använder för mycket el mot vad den är byggd för. Men i år kommer vi kunna erbjuda en hållbarare lösning för Red Barn Arena då vi tillsammans med en leverantör använder oss av en form av energilagring. Enkelt kan man säga att vi ställer dit stora batterier. Med den här lösning slipper både vi som leverantör och arrangören känna oro om Red Barn under en period går lite högt i el-förbrukning, säger Patrik Lundström, Filialchef Assemblin Umeå.

Premiären av Rally-VM kördes sista helgen i januari. Nästa stopp för VM är Umeå och Rally Sweden. Det blir tredje året som tävlingen gästar Västerbotten och att genomföra mer hållbara arrangemang är en del i utvecklingen av hela Rally Sweden.

Rally Towards Zero

– Vi tittar på hur vi kan utveckla oss på alla områden för att nå målet att bli världens mest hållbara rally. Att vi då har partner som Assemblin med på den resan och som själva kommer med nya idéer om hur det ska gå till är fantastiskt, säger Erik Åström, Event Director för Rally Sweden och fortsätter.

– Rally Sweden är ett gigantiskt event med över 4 000 föreningsfunktionärer när första bil startar och till det görs stora personella insatser från våra partners. Så vi är många som är med och skapar den här upplevelsen och det är naturligtvis väldigt tacksamt med den support och kompetens som finns med oss i arbetet med utvecklingen av Rally Sweden.