Nyheter

Många anmälda till Rally Sweden 2018

Anmälan till Rally Sweden 2018 är nu stängd och i år ser vi en enorm ökning av antalet tävlande. Totalt 67 bilar är anmälda i WRC-klasserna med 24 olika nationaliteter. Jämfört med 46 anmälda 2017 är detta en ökning med nästan 50%. Tillsammans med Rally Sweden Historic är totala antalet anmälda 131 tävlande.

– 67 anmälda i WRC är vår högsta siffra på över 10 år. Att dessutom se 18 svenska deltagare i kombination med totalt 24 nationer känns onekligen glädjande. Vi växer både nationellt och internationellt säger en nöjd sportchef tillika tävlingsledare Christina Lundqvist Viklund.

M-Sport Ford World Rally Team har anmält regerande världsmästaren Sébastien Ogier tillsammans med Elfyn Evans och Teemu Suninen.

Hyundai har också tre bilar som körs av Thierry Neuville, Andreas Mikkelsen och Hayden Paddon.

Fjolårets vinnare av Rally Sweden, Jari-Matti Latvala tävlar återigen för Toyota Gazoo Racin, i år med nya stallkamraten Ott Tänak och Esapekka Lappi.

Slutligen kommer Citroën Abu Dhabi med tre bilar som körs av Kris Meeke, Craig Breen och Mads Østberg.

Det är 15 anmälda i WRC2 med bland andra regerande mästaren Pontus Tidemand, Fredrik Åhlin och Ole Christian Veiby.

Rally Sweden har blivit utsett till den första deltävlingen i Junior WRC. Detta har fått till effekt att WRC3 har hela 16 anmälda varav 14 tävlar i Junior WRC. Där kommer svenska talangerna Emil Bergkvist och Dennis Rådström att kämpa för seger.

Antalet svenska förare har också gått upp med 50% och landar på totalt 18, jämfört med 12 förra året.

Den populära historiska klassen, Rally Sweden Historic, har hela 64 anmälda.

Det är det högsta antalet sedan tävlingen startades 2013. En konsekvens av det rekordstora antalet anmälda är att samtliga historiska deltagare tyvärr inte kan erbjudas startplats direkt.

– Tidsutrymmet mellan WRC-varven är det vi har att fylla upp och där ser vi just nu att 54 historiska bilar får plats säger Rally Swedens banchef Johan Magnusson.

Hanteringen av det delikata problemet med rekordstort antal deltagare är att skapa en väntelista.

– Vi placerar 10 svenska B och C förare på en väntelista och vi plockar in deltagare från denna lista allt eftersom avanmälningar kommer in. Alla erhåller startnummer och läggs med i anmälningslistan då möjligheten fortfarande finns att alla får plats säger Hasse Joansson, tävlingsledare Rally Sweden Historic.

På fredag är planen att anmälningslistorna går i tryck efter slutligt godkännande av FIA.

Rally Sweden startar torsdagen den 15 februari med invigningsshow och den traditionella Karlstad Super Special Stage.