Nyheter

Prins Carl Philip hyllar Rally Swedens miljöarbete

Fast lokalproducerad el från förnybara källor, mindre transporter, fossilfritt bränsle och hybridbilar. Flytten till Umeå och WRC:s nya upplägg har öppnat dörren för Rally Sweden att ta nya kliv mot visionen om nollutsläpp.
- Det är verkligen lokalproducerat. Rally Sweden gör ett imponerande arbete, säger Prins Carl Philip.

Det sjuder av liv när prins Carl Philip, FIA:s vice president Robert Reid, Umeås kommunalråd Hans Lindberg och landshövdingen Helene Hellmark Knutsson går omkring på Umeå Service Park på Noliaområdet. De får träffa toppförare som Kalle Rovanperä och Oliver Solberg och får en exklusiv inblick teamens arbete. Mekaniker och ingenjörer arbetar febrilt för att hitta maximala inställningar på de högteknologiska hybridbilar som introducerats i WRC 2022.

Världens bästa rallyteam har kommit till Umeå. Men energikällan är lokal och kommer via Umeå Energi från Stornorrfors vattenkraftverk i Umeälven, vindkraftverk och solel. När Rally Sweden arrangeras i Umeå för första gången har fast el ersatt dieselverken och på såväl Umeå Service Park som The Red Barn Arena som driftas till största delen av fast el från förnybara källor.

– Det är ett imponerande arbete som Rally Sweden gör i de här frågorna, hur man gräver ner el i backen och är i framkant på många sätt. Det är också bra att rallyt och Umeå kan göra det tillsammans. Hans (Lindberg) berättade i går att teamen ville ta med sina egna laddningsstationer hit, då är det otroligt häftigt att Rally Sweden kan säga att “ni kan lämna dem hemma”. Teamen uppskattar också närheten till allt och det kompakta formatet här i Umeå, säger prins Carl Philip.

– Som prinsen beskrev på ett bra sätt jobbar vi målmedvetet med hållbarhet här i Umeå och precis här vi står har vi miljöel som vi hämtar från vattenkraft 15 kilometer härifrån, vindkraftverk och solel och vi laddar det rakt in i batterierna på ett hållbart sätt, säger Hans Lindberg.

Samarbete med partners och Umeå kommun viktigt
2019 sjösatte Rally Sweden sin vision om nollutsläpp, ”Rally Towards Zero – Zero Fossil, Zero Incidents, Zero Waste”, där hållbarhetsplanen sträcker sig till 2040. Rally Swedens vd Glenn Olsson är medveten om att det är en lång väg kvar att vandra men organisationen jobbar hårt och ödmjukt för att år för år ta steg mot visionen.

– Övergången till fast el är en av flera stora förändringar som styr oss i rätt riktning i och med flytten till Umeå. Vi är ständigt öppna för nya innovationer och lösningar i alla delar av vårt arrangemang och vi vill utmana våra partners att tänka nytt och stort. Vi ser gärna att de kommer med lösningar som vi inte tänkt på, säger Glenn Olsson och fortsätter:

– Vår dialog och vårt samarbete med Umeå kommun är också viktigt. Umeå kommun har ambitiösa klimatmål och vi är övertygade att de kan hjälpa oss att gå vidare i våra miljö- och klimatambitioner.

Miljöcertifierade nyckelleverantörer
När VM-rallyt nu för första gången körs med Umeå som huvudort är de flesta nyckelleverantörer miljöcertifierade (ISO 14001/Svanen) och deras aktiva bidrag till hållbarhet är en viktig del av arrangemanget.

Några exempel; Umeå Energi bidrar med lokalproducerad el från förnybara källor, Assemblin har grävt ner fast el i marken på The Red Barn Arena, Ume Assistance och Lundstams sköter bärgning och renhållning, Colabit Sweden levererar HV100, förnybar diesel, till Rally Swedens värmekanoner och UPAB och Assemblin erbjuder en utbyggd laddinfrastruktur för elbilar under rallyt.

Företaget Esam är miljökoordinatorer för Rally Sweden och ska hjälpa rallyt att ta ytterligare kliv i sitt miljö- och klimatarbete.

– Det känns jättespännande. Flytten till Umeå är positiv på många sätt ur ett klimatperspektiv och dessutom är WRC:s beslut att införa hybridmotorer i kombination med fossilfritt bränsle ett stort steg i rätt riktning, säger Michael Jalmby, senior konsult och samverkansledare på Esam.

Vill vara en internationell föregångare
Alla stora evenemang har en miljö- och klimatpåverkan. Bilbranschen har traditionellt sett inte legat i främsta ledet för klimatarbetet men branschen har vaknat. Volvo har exempelvis som mål att vara klimatneutrala år 2040. FIA:s (internationella bilsportförbundets) mål är att minska koldioxidutsläppen i linje med målen som beskrivs i Parisavtalet och att ha nollutsläpp 2030.
Detta ligger också i linje med organisationen Umeå kommuns klimatmål.

Rally Sweden jobbar målmedvetet för att vara en förebild för både rally-VM och den internationella motorsportbranschen i hur man kan ställa om till ett mer hållbart evenemang.

– När man sätter mål och arbetar med klimat- och miljöfrågorna måste man jämföra både med andra rallyn och var man befinner sig i dag. Kan Rally Sweden fortsätta att vara en internationell föregångare så finns det en stor hävstång där vi, tillsammans med FIA, kan påverka mycket globalt, säger Michael Jalmby.

FIA:s vicepresident: “Helt klart ett av de ledande eventen”
Enligt FIA:s vicepresident Robert Reid så är också Rally Sweden ett av de ledande eventen i WRC.

– FIA har höga mål och det är fantastiskt att se hur våra partners och event tar steg. Det är intressant att se hur förnybar och lokalproducerad el används till evenemanget här i Umeå. Rally Sweden gör ett väldigt, väldigt bra arbete i de här frågorna och är helt klart ett av de ledande eventen i WRC, säger Robert Reid, FIA:s vicepresident.

– Det är också spännande att hållbarhet är så högt upp på agendan för Umeå kommun. Från FIA gör vi vår del med hybridbilarna bland annat men vi vill också hjälpa platser som Umeå att arrangera ett hållbart evenemang.

Rally Sweden fick tre stjärnor i FIA:s miljöcertifiering både 2019 och 2020, vilket innebär att man uppfyllt FIA:s branschstandard. Just nu pågår en ny revision av Rally Sweden där FIA går igenom miljö- och klimatarbetet på 17 olika områden med allt från energi till kemikalier och vattenfrågor.

Intressentdialog en nyckel till att ta nästa steg
Förhoppningen är att Rally Sweden ska få en ny trestjärnig miljöcertifiering.
När VM-rallyt är avslutat fortsätter arbetet mot visionen, Rally Towards Zero, med analys av 2022 års arrangemang samt en viktig dialog om hur man kan ta nästa steg tillsammans med med leverantörer och partners.

– Det är en viktig nyckel för oss. Ett ambitiöst klimatarbete är en win-win för både oss och våra partners och ska vi ta ytterligare kliv så måste vi göra det i samarbete med alla våra leverantörer, partners och inte minst alla besökare till rallyt, säger Glenn Olsson.