Nyheter

Rally 
Sweden 70 år!

När WRC – World Rally Championship – drog igång 1973 stod endast konstruktörstiteln på spel i de tretton deltävlingarna. Den förste officielle världsmästaren korades 1979 och var Björn Waldegård. Rally Sweden 
är en av fem; tillsammans med Finland, Italien, Monte Carlo och Stor-britannien; som har varit med hela tiden sedan starten 1973.

Rally Swedens historia börjar dock betydligt tidigare än så. Redan 1950 kördes den första deltävlingen i Midnattssolsrallyt, som då var en sommartävling som gick genom hela landet. Med start på torsdag eftermiddag i Göteborg, Falsterbo och Stockholm (!) kördes rallyt på vanliga vägar, där det gällde att hålla ett fastslaget tidsschema. De tävlande sammanstrålade sedan i Örebro, för att fortsätta genom inlandet upp till mål på lördagen i Kiruna, så nära den ideala målgången klockan 19.59 som möjligt. Däremellan var det bland annat backprov i Sälen och några fartsträckor innan målgång i Kiruna där tävlingarna avslutades med broms- och accelerationsprov. Per-Fredrik Cederbaum hette den förste segraren.

Vinterrallyt

1965 flyttades rallyt från sommaren till vintern och döptes om till Svenska Rallyt och senare Rally Sweden. Centralort, med start och mål på samma ställe, blev de första två åren Örebro. Innan det 1967 flyttades till Karlstad och Värmland. Första vinnaren i vinterrallyt 1965, blev Tom Trana i sin Volvo PV 544, som även vann den sista sommartävlingen året innan.
Även om det varit på gränsen ibland är det faktiskt bara en gång rallyt blivit inställt på grund av vädret. Det var 1990 då det var mildväder i stort sett hela landet. 1974 ställdes det in på grund av oljekrisen. Och 2009 kördes det i Norge eftersom planen var att Sverige och Norge skulle dela på rallyt och arrangera det vartannat år. Det blev dock bara ett år i Norge innan tävlingen var tillbaka på heltid i Sverige. Nu är avtalet säkrat fram till 2022. Och förhoppningsvis kommer Rally Sweden köras många år framöver som en del av WRC.

Vinterfestivalen

Rally Sweden har alltid varit en folkfest som lockat publik såväl lokalt som internationellt. Upp emot 200 000 personer söker sig ut i de värmländska skogarna för att följa tävlingarna. Något som blivit betydligt enklare de senaste åren genom arenor som Colin’s Crest, Färjestadstravet, Torsby Service Park och Swecon Road to Rock Arena. Här har tävlingarna blivit tillgängliga för fler än de riktigt inbitna fantasterna. Hit finns transporter, det finns speaker, storbildsskärmar, mat, dryck och värme. En fest för alla.

Men nu ser vi fram emot 2020 och vårt 70-årsjubileum. Så, på med gåbortsoverallen, finmössan och de varmaste vantarna och gör dig redo för vinterfestivalen – det kommer bli något alldeles extra.

Mesta segrarna genom tiderna

Rally Sweden var länge en svensk angelägenhet. 1981 blev Hannu Mikkola 
första ickesvenska vinnaren. Och det dröjde till 2004 innan förste icke 
nordiska förare vann. Men oomstridd i maratontabellen är Mäster Stig 
ohotad etta med sina sju segrar.