Nyheter

Rekat och klart – Shakedown Klabböle väntar på torsdag

Rekat och klart. På torsdag morgon körs Shakedown Klabböle i Rally Sweden.

Under tisdagen och onsdagen har startfältet i Rally Sweden rekogniserat de kommande specialsträckorna. På torsdagsmorgonen väntar Shakedown Klabböle.

För hemmahoppet Oliver Solberg blir det debut i Rally Sweden. Han växte upp med tävlingen hemma i Värmland. Men då rallyt nu flyttat till Umeå så sker debuten som WRC-fabriksförare på hemmaplan i ett vintrigt Västerbotten.

– Du har växt upp med Vargåsen och Colin Crest och sett fram emot att få köra dit någon gång i livet. Men nu är det som det är och Umeå har fantastiska förutsättningar och framförallt mycket snö och ett underlag som jag trivs med och älskar att köra på, säger han.

WRC-premiären i Monte Carlo slutade på sjukhus för Solberg och kartläsaren Eliott Edmondson. Avgaser och bränsleångor sipprade in i kupén och duon tvingades till slut bryta premiären av årets WRC.

– Vi måste vara hemska till slut, kräktes, mådde fruktansvärt och till sist föll vi båda ihop och fick åka till sjukhuset. Jag tror tre dagar innan jag ens kunder springer mer än 200 meter. Men nu är jag fit for fight igen, konstaterar Solberg som berömmer omgivningen och de nya sträckorna som Umeå med omnejd kommer att erbjuda under helgen.

– Jag tror att det kommer gå fort på vissa ställen där vi kan komma upp i topphastigheter på över 200 kilometer i timmen. Men det finns också knepiga delar att manövrera igenom. Det är varierande avstånd och bra körning vi har att se fram emot. Power stage (Sarsjöliden) är en favorit, säger Solberg som inte har några direkta resultatmål inför tävlingen.

Torsdagens Shakedown kan ge en fingervisning om styrkeförhållandena inför tävlingen.

– Det har känts bra på testerna, men jag vill vänta och känna hur det känns efter torsdagen. Självklart drömmer jag om en pallplats, men det är nog mer realistiskt att vara topp fem, säger Solberg som går ut som nummer 10 i Shakedown.

Toyotaföraren Kalle Rovanperä har startnummer 1 och inleder i Shakedown.

– Det är inte lätt att spekulera i vädret och hur det kommer att påverka förhållandena. Finns det frusna vägar så gynnar det mig och är underlaget mjukt så är det inte lika bra. Då är det inte optimalt att vara den första bilen som startar, men jag får ta itu med det, säger finländaren Rovanperä.

Här finns mer läsning om Hyundai. 

Här läser ni mer om Toyotaförarnas tankar inför Shakedown och Rally Sweden. 

Här läser ni om M-Sport Fords förare.