Nyheter

Sébastien Loeb trappar ner – ny rallyvärldsmästare 2013

Sébastien Loeb är på väg mot sitt nionde raka VM-guld i rally. Något tionde blir det inte 2013 eftersom fransmannen då endast kommer att köra utvalda VM-tävlingar.

– Beslutet öppnar upp för ett mycket intressant mästerskap nästa år, konstaterar Bertil Klarin, tävlingschef för Rally Sweden.


Det var under öppningsdagen på Paris Motor Show som Citroën offentliggjorde nyheten om Loebs minskade VM-satsning 2013. Världens framgångsrikaste rallyduo – Loeb och kartläsaren Daniel Elena – kommer att köra premiären i nästa års VM-serie, Monte Carlo-rallyt. Hur många fler tävlingar det blir, och vilka, är ännu oklart.

– Kör Loeb premiären är det väl knappast troligt att han kommer till Sverige och Rally Sweden bara några veckor senare, säger Klarin som är lite kluven inför Loebs beslut.

– Även om Rally Sweden inte varit Loebs turtävling skrev han historia när han 2004 blev den förste föraren utanför de nordiska länderna att vinna. Självklart vore det roligt om han ville göra en sista start här, men samtidigt lämnar han över ett VM som kan bli det intressantaste på många år. Utan Loeb finns det ingen solklar favorit till titeln.

Senast en annan förare än Loeb vann VM var 2003 då norrmannen Petter Solberg blev världsmästare.


Citroën, som nyligen gjort klart ett sponsoravtal med Abu Dhabi, kommer att ställa upp med tre Citroën DS3 WRC 2013.

Finländaren Mikko Hirvonen flyttas upp till en position som försteförare och tredjesitsen går inte helt oväntat till Khaled Al-Qassimi från Förenade Arabemiraten.

Vem som kommer att ersätta Loeb i de tävlingar han inte kommer att medverka ska Citroën offentliggöra vid ett senare tillfälle.


Under Paris Motor Show gick även Hyundai ut med nyheten att man gör comeback i rally-VM. Bilen, en I20 WRC, kommer troligtvis att testas och premiärköras 2013 för att kliva in i VM-cirkusen på allvar säsongen därpå.

Hyundai blir troligtvis det femte officiella bilmärket kopplat till rally-VM 2013. Övriga är Citroën, Volkswagen, Ford och, förhoppningsvis, Mini.


Bild.

Foto: Citroën