Nyheter

Thierry Neuville i ledning efter händelserik första dag

Rally Swedens premiärdag blev händelserik. Thierry Neuville leder sammandraget efter första dagen, 4,3 sekunder före Kalle Rovanperä och Elfyn Evans, som ligger trea ytterligare 3,1 sekunder efter.

Neuville hade den jämnaste prestationen i det västerbottniska landskapet, vann en av sju specialsträckor och blev tvåa på Sävar SS 3 och Umeås SS 7. Belgaren var också märkbart nöjd med att få gå på kvällsvilan innan lördagen som ledare.
– Jag har varit stabil hela dagen och haft en intensiv eftermiddag. Vi har gjort smarta korrigeringar med bilen som jag har haft nytta av. Sedan dess har bilen fungerat otroligt bra och det trötta teamet har också gjort ett jättebra jobb, sa den 33-årige Hyundai-föraren.

Kalle Rovanperä öppnade också under fredagen med att köra hem Sävar SS 3 och Umeå SS 7. Den 21-årige finländaren var också nöjd med att vara med i totalen i säsongens andra WRC-tävling.

– Det är ett perfekt läge inför helgen. Jag visste att det skulle vara tufft när jag åkte först i fältet, men jag är generellt nöjd, sa Rovanperä.

Elfyn Evans ligger trea efter fredagens sju specialsträskor, 7,4 sekunder efter Neuville och Rovanperä.
Walesaren vann Sävar SS 4, men föll tillbaka i slutet av dagen, där däckslitaget påverkade honom.

– Vi fick betala ett högt pris när vi fick jobba hårt på däcken och tappade greppet och tiden rann ut, sa Evans.

Fredagens invigning bjöd också på dramatik där Fords Craig Breen fick känna på snön på Kamsjön SS 2 och styrde rakt ut och körde fast och fick bryta. Ott Tänak hade också en mardrömsdag, även om det från början såg ljust ut. Estländaren vann både Kroksjö SS 1 och Kamsjön SS 5 med bilen så hårt träffad samtidigt att den slog ut hybridtekniken, och Tänak fick inget grönt ljus i systemet. Laget kom alltså inte till start på SS 6 och 7.

WRC 2-klassen är det dubbel norskt i topp med Andreas Mikkelsen i spetsen i sammandraget med Ole-Christian Veiby som tvåa och Nikolay Gryazin som trea.
Veiby var i ledningen med 14 sekunder före sista Umeå SS 7, men tappade rejält och Mikkelsen passerade.
Mikkelsen leder drygt fyra sekunder för Veiby och 9,8 sekunder för Gryazin