Jonas Andersson

Rutinerad kartläsare som satsar mot titeln

Rally Magazine

Med över tjugo år som co-driver i världseliten är Jonas Andersson en av Sveriges just nu mest meriterade i rallyvärlden.

Att Jonas blev co-driver var väl mest en tillfällighet.

Han körde själv bland annat folkrace och var i valet och kvalet om han skulle satsa på rally med ny bil och allt vad det innebär, när PG Andersson undrade om han ville vara co driver åt honom. Och som man säger, på den vägen är det.

Ett imponerande CV

Det blev ett långt och givande samarbete med PG som gav mersmak. Jonas åkte med PG från 2002 till 2008 som resulterade i två VM-titlar i juniorklassen 2004 och 2007. 2008 fick de chansen i WRC med Suzuki. 2009 bytte sedan Jonas sits och började åka med Mads Østberg i WRC, med flera pallplatser och en vinst i Portugal 2012 in på CV:t. Senare åkte han med Pontus Tidemand och lyckades bland annat ta VM-titeln i WRC2 2017. Senare blev det en sejour med Ole Christian Veiby i WRC2.

2022 teamade han upp med Gus Greensmith, som har meriter från tre säsonger i WRC:s huvudklass, och i år har de tampats om totalsegern i WRC2 med Andreas Mikkelsen, som dock drog det längsta strået. Med en tävling kvar säkrade Mikkelsen slutsegern i WRC2, samtidigt som Gus och Jonas säkrade silvret.

Guldet i blickfång

Nu satsar de tillsammans ytterligare ett år, och förutsättningarna är glasklara – det är totalsegern i WRC2 som är målet.

– Förra säsongen visade vi vad vi går för, att vi kan vara med och tävla om världsmästartiteln. Får vi bara till det i rätt deltävlingar så har vi helt klart chansen. Och nu har vi bättre uppbackning från teamet så målet är helt klart att ta titeln.

Förberedelserna för säsongen kom igång i senaste laget, så det är en av anledningarna att de står över de två första tävlingarna i Monte-Carlo och tyvärr även Rally Sweden i år. Planen för Jonas och Gus är att köra tio deltävlingar 2024 premiären blir med Safarirallyt i slutet av mars. Vilka de kommer nominera för poäng är dock inte spikat än. I WRC2 nominerar man sju av de totalt tretton tävlingarna vid anmälan för att tävla om poäng, och de sex bästa resultaten räknas sedan in i totalen, så att de står över de två första deltävlingarna behöver inte påverka deras chanser att stå där som slutsegrare i höst.

– Men nu är WRC2 ett getingbo, med åtminstone ett tjugotal förare som tampas om segrarna med liknande förutsättningar, så säker kan man så klart inte vara, tillägger han.

Att vara kartläsare

Under sin långa karriär har Jonas hunnit jobba med många förare, alla med sina sätt att köra och sina bestämda önskemål om hur det ska fungera. Fram till nu har det varit svenska och norska förare, så det blev ett lite större steg att börja samarbetet med Gus.

– Visst, det var ett litet steg när man skulle börja läsa på engelska, men det gick förvånansvärt lätt att komma in i det, säger Jonas och fortsätter. Och vi var snabba på att hitta ett sätt att jobba som passar oss.

Co-driver – ett förtroendeuppdrag

Co-driverns jobb är att ge föraren optimala förutsättningar för att optimera körningen utan att ta onödiga risker eller tumma på säkerhet. Därför är det viktigt att ha ett bra samarbete och mycket handlar om tillit.

– Mycket hänger på tajming, att säga precis rätt sak vid precis rätt tidpunkt för det är väldigt små marginaler det handlar om. Och det är något man måste hitta tillsammans, för alla förare fungerar inte lika och alla kartläsare är olika. I grunden handlar allt om att trivas tillsammans och förstå varandra. Vi tillbringar så mycket tid tillsammans under säsongen så det gäller även att hitta sätt att inte gå varandra på nerverna, säger Jonas med ett leende.

Och noterna?

Noterna som co-drivern läser för föraren är en fullständig beskrivning av hur vägen ser ut, svängar, krön, eventuella stenar och stolpar med mera. Man måste inte använda noter, men utan dem är man ofta rätt hjälplös. Det går att åka mycket fortare och säkrare med noter. Föraren får reda på hur vägen ser ut, vad som händer bakom ett krön och hur den svänger innan han själv kan se det.

När det gäller regionala och nationella tävlingar i till exempel Sverige, är noterna oftast skrivna i förväg av arrangören. Främst för att det inte finns tid eller möjlighet för att köra sin recce, rekognoscering, inför tävlingen. När det gäller större tävlingar som exempelvis WRC och ERC är teamen på plats någon vecka i förväg och har tillgång till sträckorna flera dagar för att skriva sina egna noter, på sina egna sätt. För då är det inte alltid samma system som används, här har alla förare, för de är ju de som bestämmer hur det ska fungera, egna sätt att skriva och hur de vill att noterna ska läsas. Sedan får co-drivern anpassa sig och hitta ett sätt som fungerar.

Exempel på hur handskrivna noter kan se ut enligt det svenska systemet.

Så här läser man noterna för föraren:

Höger 3 genom 50, 30, Vänster 2 Nyper Något, 30,
Sen Höger 2, 40, Vänster 4 minus Cut Okej, 30,
Kort Vänster 4 In Över Krön, i
Höger 5 Genom 50 som nyper 3 minus, 30,
Vänster 2 Plus Don’t Cut genom 50 som nyper något, i Höger 4,
40, Vänster 3 som nyper något till Höger 3 minus, 20

Siffrorna 50, 40, 30, 20 anger antalet meter, men det uttalas inte, utan man säger bara ”20”. Siffrorna efter ”Höger” och ”Vänster” anger hur skarp kurvan är på en sjugradig skala, där 1 är svagast och 7 skarpast (en del förare har markeringar på ratten som stämmer mot angivelserna).

FAKTA:

Hur blir man kartläsare eller co-driver?

I Sverige gäller att man får åka med som kartläsare i rally från man fyllt 13 år. Det krävs dock att man genomgår en teoretisk utbildning för att få licens. Utbildningarna sker via motorklubbarna. Som kartläsare får man använda sig av roadbook och eventuellt en vägkarta för att hjälpa föraren att hitta rätt på transport- och specialsträckor. Från det år man fyller 16 år får man sedan börja läsa noter och kallas då för co-driver. Då krävs det att man har en licens som kartläsare samt genomgår en notutbildning.