Rally Towards Zero

Efter VM-tävlingen 2022 tilldelades Rally Sweden tre stjärnor, högsta nivån, i sin miljöcertifiering – vilket blev ett viktigt kvalitetskvitto för vårt miljö- och klimatarbete. Samtidigt vet vi att mycket kan förbättras och arrangörerna är ständigt öppet för innovationer och framtida lösningar.

Målsättning

Målmedvetet hållbarhets-arbete

– Vi vill hela tiden utmana oss själva och våra partners att komma med nya lösningar som kan driva utvecklingen kring hållbarhet vidare, säger Erik Åström, Event Director för Rally Sweden AB.

Det är inte bara Rally Sweden som har ett målmedvetet hållbarhetsarbete. Hela rally-VM har tagit ett stort steg mot framtiden. WRC var först ut i den globala motorsporten med att kombinera hybridmotorer med fossilfria bränslen. En revolution för hela VM-serien och ett viktigt steg mot WRC:s målsättning att vara helt klimatneutralt 2030.

Här finns Rally Swedens klimatberäkning från tävlingen 2024.

Zero Fossil

Fast grön el

Här i Umeå bidrar alla partners aktivt för att skapa ett hållbart rally. Såväl serviceplatsen på Nolia som den specialbyggda The Red Barn Arena vid I20, driftas med fast och grön el från Umeå Energi i stället för med elverk, som tidigare ofta varit energikällan. Det är Assemblin som ansvarar för alla installationer under VM-rallyt och på The Red Barn Arena så har företaget lagt ner ett stort arbete och grävt ner massvis med kabel i backen.

Elverk på HVO100

All el kommer dock inte vara fast och då löser Rally Sweden detta med elverk. Sedan 2019 går alla Rally Swedens elverk på HVO100, förnybar diesel. Colabit är leverantör av förnybart bränsle till Rally Sweden. Företaget står också för uppvärmningen av tälten på Rally Sweden.

Zero Waste

Minimera nedskräpning

Rally Sweden jobbar hårt för att lämna så lite avtryck efter sig som möjligt även ute i skogarna. Alla besökare ute på sträckorna får en återvinningsbar biobag för att minimera nedskräpningen. Påsarna plockas upp efter rallyt, och för att säkerställa att inget skräp lämnas kvar i skogarna så åker vi ut när snön smält för en dubbelkoll.

Det avfall som trots allt blir – på VM-arenorna, på sträckorna och på serviceplatsen – kommer Ume Assistance tillsammans med Lundstams att ta hand om. Företagen är ansvarigt för all bärgning och all renhållning under VM-rallyt, inklusive containrar, kärl och miljöstationer på serviceplatsen.

Centrumnära

Kompakt, nära och hållbart

Det kompakta och centrumnära upplägget i Umeå gör också sitt till ur hållbarhetssynpunkt. I princip går det att parkera bilen från torsdagens invigning till söndagens avslutning och via lokaltrafiken eller promenader röra sig mellan VM-arenorna och Umeå centrum.

Det går speciella VM-bussar (Citybus) i skytteltrafik mellan centrum, The Red Barn Arena och Umeå Service Park Nolia. Alla som har VM-pass åker dessutom gratis på all kollektivtrafik i Umeå på tävlingsdagarna.

För den som vill parkera bilen finns det speciella VM-parkeringar. Besöker du rallyt med eldriven bil hänvisas du till UPAB:s parkeringsanläggningar vid Parkeringshuset Nanna och Parkeringshuset Järnvägsallén – mer information om laddplatser finns på upab.se

Hållbara transporter

Hållbarhets-resan har bara börjat

– Vi ser en stor potential i Rally Sweden och deras redan påbörjade resa mot ett hållbart event. Det handlar om fortsatt framgångsrikt arbete med konkreta åtgärder tillsammans med att följa upp och mäta det totala klimatavtrycket, säger Jens Strömberg, som klivit in i rollen som miljösamordnare för Rally Sweden.

– Vi undersöker kontinuerligt möjligheten att i ännu större utsträckning kunna erbjuda hållbara transporter, eftersom besökarnas resor till, från och under tävlingen utgör den största delen av tävlingens klimatpåverkan. Själva tävlingsbilarna står för en relativt begränsad del av klimatpåverkan, säger Erik Åström.

Läs mer i Rally Swedens hållbarhetspolicy.