Bilsportlandslaget

Mer än bara rally

Rally Magazine

En sexfaldig världsmästare i rallycross, tre svenska förare i Indycar, VM-guld och silver i karting …

Svensk Bilsport mår bättre än på länge.

– Vår sport kanske inte ser ut som många andra sporter, men vi har en landslagsverksamhet och en träningsmetodik som ger stöd och utveckling av våra idrottare på samma professionella sätt, säger förbundskaptenen Pier Steffansson.

Det går naturligtvis inte att jämföra Bilsportlandslaget med till exempel fotbollslandslaget eller längdskidlandslaget, men lyfter man lite på locket så ser man att många saker är väldigt lika.

Pier Steffansson (förbundskapten) och Ellinor Aspeqvist (assisterande förbundskapten) driver bilsportlandslaget på ett metodiskt och utvecklande sätt.

Ellinor Aspeqvist, assisterande förbundskapten Bilsportlandslaget

– Landslaget har verkligen blivit en framgångsformel för oss. Vårt huvudsyfte är att utveckla förare och kartläsare och ge dem så många verktyg som möjligt. Det kan vara allt från fysisk träning, kravspecifikationer och nutrition till träningsläger, mental träning, nätverkande, arbete med partners och sponsorer samt forskning och utveckling, säger Pier Steffansson.

– Vi har tagit stora kliv i landslagsarbetet och jobbar tätt med bland annat Riksidrottsförbundet. Jag och Pier har hittat ett bra upplägg och våra olika erfarenheter gör att vi kompletterar varandra på ett perfekt sätt, säger Ellinor Aspeqvist.

Läs mer om Bilsportlandslaget

Pier Steffansson, förbundskapten Bilsportlandslaget

Här är några av de saker Bilsportlandslaget gör

Förbundskapten Pier Steffansson berättar:

Fystester på Bosön

– Vi har skapat ett fystestprogram tillsammans med labbet på Bosön. Oerhört viktigt för oss att hitta delar där vi kan förbättra oss ytterligare.

Mental rådgivning

– Mental rådgivning är en av många faktorer vi jobbar med. Ett antal olika rådgivare jobbar med våra förare som tydligt sagt att det är tack vare det som gjort att de är var de är i dag.

FIA Rally Star

FIA Rally Star, det internationella förbundets satsning för att hitta en talang som får support att köra Rally VM. 2022 gjorde Sverige uttagningar, där vinnarna fick åka till Europafinalen och tävla om det stora priset – att vara en av förarna som får vara med i träningsprogrammet med möjlighet att köra JVM.

Till Europafinalen åkte totalt åtta svenskar och tävlade mot sammanlagt 82 startande.

– Det blev en succé för oss. Vi blev bästa nation, Maja Hallen-Fellenius vann sin klass och Patrik Hallberg blev runner-up i totalen. Därtill fyra svenskar i finalen av totalt 18. Toppa det med att Hallberg kort efter avslutad final blev inbjuden av FIA som förarcoach till delfinalen som avgjordes i Abu Dhabi, säger Steffansson.

– Maja Hallen-Fellenius, som vann sin klass i Europafinalen, fick åka en världsfinal för kvinnor som avgjordes våren 2023 i Italien, där hon slutade på en andraplats.

Körläger

I början av maj samlade Svensk Bilsport delar av sitt landslag för ett lyckat dagläger på Järfällabanan. Fokuset för dagen låg på att köra karting, nätverka och utbyta erfarenheter mellan förare samt få mängdträning med körning. Närmare 15 deltagare från flera olika discipliner, både från asfalt och grus var samlade för att ge sin tolkning på körteknik.

– Det är så givande för våra förare att komma samman, dela erfarenheter och utveckla varandra.

Läger, teori & fysträning

Föreläsningar och teambuilding kombinerat med fysträningsprogram

Partnerdagar

– Vi arrangerar en gemensam aktivitetsdag för landslagsförarnas partners. 2023 kördes ett långlopp i banracing där alla förare kunde bjuda med sig sina partners för en bilsportdag där dom själva får sitta bakom ratten. En dag fylld med människor och nätverkande som skapar möjligheter.

Codriver-gruppen

Ett nystartat projekt 2023 är en kartläsargrupp inom landslaget med mål att utveckla kartläsare som idag tävlar på internationell nivå. Målet är att skapa nätverk, erfarenhetsutbyte och mentorskap. Patrik Barth leder gruppen tillsammans med landslaget och jobbar även med förare i landslaget för att utveckla notskrivning.

Arbetet på fältet, nätverkandet

– Fältarbetet är en viktig del i landslagsledningens arbete. Synlighet, nätverk och kommunikation på partnermöten, med riksidrottsförbundet, olika idrottsforum, medverkan på tester och tävlingar och teambesök ger oss en inblick och kunskap som är viktiga pusselbitar till framgångarna.

Juridisk rådgivning

Motläsning, kontrakt och rådgivning.

Presentationsmaterial, Mediaträning, Content creations

Support vid framtagning av material

Juniorprojekt, banracing

– Ett arbete där vi ger unga talanger chansen att prova tävla i karossbil genom ett samarbete mellan Porsche Sprint Challenge och Svenska Bilsportförbundet. Arbetet påbörjades 2022 och till säsongen 2023 föll bitarna på plats. Rutinerade landslagsföraren Thed Björk som var mentor och coach för juniorerna – ett skolboksexempel på erfarenhetsutbyte från senior till junior.

Tre förare tävlade med bilen säsongen 2023: Joel Bergström, William Karlsson och Viktor Gustafsson.

Erfarenhetsutbyte mellan sportgrenar

– Nätverksdelen är oerhört viktig för oss. Det finns så mycket kunskap och erfarenhet att dela med sig av när man samlas på våra läger.

FIAs tjejsatsning

– Jag är invald i FIAs Women In Motorsport Commission, för att jobba för att främja kvinnorna i bilsporten. Det finns stora utmaningar för kvinnor att komma fram även i vår sport, därför känns det till exempel extra bra att vi lyckas få fram Klara Andersson till världstoppen.

FIA Motorsport Games

– Bilsportens motsvarighet till OS, det kör vi under landslagsflagg. Förra gången var vi med i åtta av 16 discipliner, i oktober siktar vi högre.

Landslagstruppen – Bilsportlandslaget

Vad händer annars under 2024?

– Under året händer det många spännande saker. Förutom FIA Motorsport Games så satsar vi på FIA Karting Academy och Rally Jameel. Dessutom fortsätter vår vanliga landslagsverksamhet med läger, utbildningar, dialoger med riksidrottsförbundet och den vanliga stödapparaten. Målsättningen är att få fram ännu fler svenska förare i absoluta världstopp.

Medaljlista 2023:

Stora svenska internationella framgångar under 2023:

Rallycross-VM
1:a Johan Kristoffersson
2:a Kevin Hansen

Rallycross-EM
1:a Anton Marklund

Rally X Supercar
1:a Johan Kristoffersson
2:a Kevin Eriksson

Karting-VM
2:a Viktor Gustafsson

Karting-Junior VM
3:a Scott Kin Lindblom

IAME World Finals, X30 masters
1:a Viktor Öberg

Indy 500
2:a Marcus Ericsson

Extreme-E
1:a Johan Kristoffersson & Mikaela Åhlin Kottunlinsky
2:a Mattias Ekström
3:a Kevin Hansen

Urval av övriga svenska internationella framgångar under 2023:

Dragracing

Top fuel:
1:a Ida Zetterström
2:a Susanne Callin

Pro Modied:
1:a Jan Ericsson

Pro Stock:
1:a Michael Malmgren
2:a Stefan Emryd
3:a Simon Ekengren

Rally

Adac Opel E-Cup:
1:a Calle Carlberg & Torbjörn Carlberg

Crosskart

NEZ junior Championship 125cc
1:a Eivind Walfridsson Dahl

NEZ Championship 250cc
2:a Sebastian Ainerfors
3:a Oskar Nord Jansson

NEZ Championship 650cc
2:a Erik Andersson

NEZ Championship Xtreme Junior
2:a Charlie Rosmalm-Sebom
3:a Josefin Holmqvist

NEZ Championship Xtreme
2:a Elias Nilsson

Rallycross

Crosscar:
1:a Sebastian Enholm
3:a Elias Svensson

Open 2wd:
1:a Simon Tiger
2:a Viktor Johansson
3:a Björn Stuhre

Supercar Lites:
1:a Simon Olofsson
2:a Martin Enlund
3:a Lukas Andersson

Nitro Rallycross Next
2:a Casper Jansson

Nitro Rallycross Group E
1:a Robin Larsson

FIA RX2e
1:a Nils Andersson
2:a Isak Sjökvist
3:a Mikaela Åhlin-Kottulinsky