Behind the Scenes

Lilla Bygdsiljum – snart i hela rallyvärldens blickfång

Rally Magazine

När den drygt 400 personer stora orten fått förtroendet att arrangera en rallysträcka till Rally Sweden ramlar det inte bara in intäkter till den lokala motorklubben, utan binder även samman byborna där över 140 funktionärer engagerat sig.

Rally Swedens betydelse för den lokala föreningsidrotten är stor. Under premiäråret av Rally Sweden i Umeå fick sammanlagt 40 föreningar dela på närmare fyra miljoner kronor. Många klubbar och organisationer får möjlighet att stärka ekonomin och uppfylla sina drömmar tack vare världseventet.

Bygdsiljums MK är inget undantag. När orten till 2024-års tävling exponeras med både ortsnamn och en namngiven delsträcka möjliggör det en ny intäktskälla väl värt för alla i byn att samlas kring.

Motorsportseldorado

Klubbens ordförande Jörgen Ågren, som startade föreningen 2010, lever i ett litet eldorado av motorsport. En stenkast från internationellt respekterade träindustriföretaget Martinsons Trä, numera ägt av skogsbolaget Holmen, ligger motorstadion efter Burträskvägen.

Klubben byggde klart arenan i samband med bildandet och har idag 185 medlemmar med en omsättning på cirka 400 000 kronor, vilket är blygsamt i sammanhanget.

Bygdsiljum, beläget något närmare Skellefteå än Umeå, är också känt för sin vackra slalombacke som är placerat som ett monument över byn. Även klassiska Westman café, med snart hundra år på nacken, är ett pålitligt utflyktsmål vars påfåglar förr i tiden förgyllde cafégästerna med sin närvaro.

Överglänser fornstora dar

Klassiska danspalatset Siljumsborg uppfördes 1946 och lockade stora artister som Trio med Bumba och Jerry Williams. Det var stort på den tiden. VM-rallyt kommer bli större när hela världens ögon är riktade mot bygden.

Arenaområdet är numera navet och epicentrum i Bygdsiljum, inte minst för skotercross där orten arrangerat flera SM-deltävlingar sista decenniet. Tillsammans med Gerry Åström, sträckansvarig, har duon nu bråda dagar för att organisera och strukturera upp de arbetsinsatser som krävs för att leverera en VM-sträcka utöver det vanliga.

– Det betyder väldigt mycket att vi får möjlighet att engagera oss i rally-VM och vi får ju en intäkt från rallyt och det är väldigt bra för vår del då vi vill utveckla klubben. Vi behöver intäkterna, så det här är verkligen värdefullt för oss, säger duon samstämmigt.

Engagemang och stora planer

Engagemanget och tiden de lägger går aldrig att mäta i pengar, men någonstans vet bägge att intäkterna från Rally Sweden kommer klubben till godo.

Gerry Åström och Jörgen Ågren

– Vi har stora planer för vårt motorområde. Nu ska vi anlägga Europas första isovalbana och nyligen fick vi med hjälp av ideella krafter och medel från allmänna arvsfonden som gjort att vi kunnat bygga en ny maskinhall för sju miljoner kronor, berättar Jörgen Ågren.

Längre och roligare sträcka

Klubben var involverade i rallyt även i fjol, men för Gerry Åström blir det ännu mer speciellt i och med att sträckan sätter klubben och orten på kartan på ett helt annat sätt jämfört med i fjol.

– Vi har inte några problem att få ihop folk som vill bidra, hela byn vill vara med på ett eller annat sätt när ortsnamnet finns med, dessutom har sträckan blivit både trevligare och längre än fjolårets del i Botsmark. Jag tror många känner en stolthet och även näringslivet är jättemotiverade att hjälpa oss. För oss är det här jättestort, berättar Gerry Åström medan han och Jörgen stolt lotsar undertecknad genom den dramatiska VM-sträckan som löper genom ett antal gårdar, som dessutom kan stoltsera med tävlingens högsta punkt, Bjursjöaltaret placerat cirka 330 meter över havet.

Den avslutande delen av sträckan som är tekniskt utmanande så det räcker till och blir över. Åkrar, gårdar, broar, brevlådor och skeva utmanade kurvor genomborrar naturen genom byar och platser som Rönnliden, Välvsjön och Orrberget med avslutande målgång i Norra Stortjärn.

Sträckan SS11/14 Bygdsiljum under Rally Sweden 2024

130 miljoner tv-tittare

Gerry och Jörgen har järnkoll på varje millimeter längs sträckan och vilka funktioner som krävs på de olika platserna där världens bästa rallyförare kommer accelerera förbi i hysteriska farter.

– Rent sportsligt av det jag hört från både förare och gamla rutinerade rävar är att det är en otroligt intressant sträcka. Den är nästan tredimensionell och vi kommer kunna erbjuda både fart och kurvor till förarna på den här sträckan, säger Gerry Åström och får medhåll av Jörgen Ågren.

– Det känns hedrande att vi fått uppdraget och kul att kunna exponera lilla Bygdsiljum för 130 miljoner tv-tittare, säger duon samstämmigt.