Behind the Scenes

Vad krävs för att skapa den ultimata rallysträckan?

Rally Magazine

Svaret får vi när vi beger till Brännfors, en liten by med fyra gårdar och tre bofasta. Byn, strategiskt belägen nära Blå Vägen, men ändå undanskymd från den trafikerade E12:an kunde ha varit en bortglömd plats om det inte hade varit för Rally Sweden och om det inte hade varit för en motorbegeistrad entusiast som heter Roland Johansson.

Till årets tävling kommer också sträckan att föräras, precis som i Umeå, med ett eget lokalt Red Barn, passande nog runt den röda ladan som är belägen alldeles intill. Där kommer det finns VIP-tält med matförsäljning, bussparkering och flera hektar bilparkering så publiken kan komma riktigt nära.

Redan snudd på ikonisk

Det är och förblir ingen hemlighet att motorfästet Vännäs, med den lokala motorklubben på ett eller annat sätt är starkt involverade i arrangemanget. När Rally Sweden nu firar tre år i Umeå och Västerbotten har järnvägsorten inte mindre än tre sträckor innanför kommungränserna. Men en sak har varit bestående sedan tävlingen landade i länet, och det är den här redan smått ikoniska sträckan som första året även var Power Stage. Såväl sportsligt som tv-mässigt anses den av många vara den mest optimala sträckan för både förare och publik.

Bara meter från altanen

Mitt på sträckan bor Roland Johansson. Han har bott i byn i hela sitt liv. I sin röda Västerbottensgård som skimrar i det närmast osannolikt vackra vinterlandskapet, vetter dörrarna i hans vardagsrum ut mot altanen som är belägen bara någon meter från sträckan. Det är VIP-plats de luxe om man vill följa världens bästa rallyförare på nära håll.

För Roland är Sarsjöliden hans plats på jorden och som bansvarig sköter han sträckan minutiöst. Det är ju en anrik sträcka som har gått i många år, både på SM och lokala tävlingar. Han har varit involverad sedan 70-talet och tävlade själv när det begav sig.

Kan varenda meter av sträckan

– Problemet nu är att tiden inte räcker till. Jag skulle vilja köra, men i och med att jag både tävlat och kört den här sträckan så har jag ju förståelse och kunskap vad som krävs. Det underlättar ju eftersom jag vet hur viktigt det är att skapa snygga kurvor. Jag försöker tänka på att få den optimala linjen så förarna kommer in i kurvorna för att få en så bra sväng som möjligt. Sträckan är snabb bitvis och har mycket tempoväxlingar med smala och breda vägar, men även med landsväg som körs genom gårdar, smala broar och byar. Den innehåller egentligen allt och har blivit en klassiker. Alla människor runt byarna runt den här sträckan är också mån om att den inte blir bortglömd. På närmast Björn Ranelidskt-vis pratar Roland Johansson sig igenom sträckan genom att beskriva varenda by, alla detaljer och varje kurva så initierat att det inte går annat än att applådera.

Timmarna han lägger ner på den perfekta rallysträckan, blir som med mycket annat ideellt arbete, rätt osynligt förutom när WRC kablar ut tv-bilderna till 120 miljoner tv-tittare världen över. Då blir det prime-time. Då får alla rallyfans runt om i världen lotsas igenom byar som Gullbäck, Brännfors och Orrböle.

Vad är egentligen den största utmaningen att få till en perfekt rallysträcka?

– Det viktigaste på en rallysträcka är att få till en vägbotten, att få gruset att frysa ihop och därmed få en liten iskaka. Det går inte att bara att packa snö och tro att man ska få en väg, utan det gäller att nyttja det blidväder och regn som kommer. Snö kommer det alltid, det har vi aldrig haft problem med. Sedan är det också ett stort plus att 70 procent av sträckan är byväg där folk kör dagligdags och det gör också att det blir en lite bättre yta.