WRC 2024 – Bilarna

Rally Magazine

Alla bilar i alla klasser styrs av strikta regler för att göra tävlandet så rättvist som möjligt, men ändå ge utrymme för egna inställningar och lösningar. Målet är dock att förarna och teamen ska tävla på så likvärdiga villkor det går. Sedan 2022 är dagens internationella rallybilar indelade i fem klasser från Rally1 till Rally5. I WRC-cirkusen är det de tre översta klasserna som är representerade – Rally1, Rally2, och Rally3.

Rally1

Rally1 är bilarna som används i huvudklassen WRC. Där är det fabriksteam, eller fabriksstödda team, som utvecklar och tävlar med bilar som är byggda runt en rörram med en kolfiberkaross, så kallade siluettbilar.

Bilarna har både en traditionell turbomatad förbränningsmotor på 1600 kubik och en elektrisk motor som ger extra kraft vid accelerationer, förutsatt att det finns energi i batteriet. Batteriet laddas när föraren bromsar samt givetvis under service.

Förutom extra kraft används eldriften även vid körning på serviceplatsen samt vid vissa utvalda delar av transportsträckorna, i huvudsak genom samhällen.

Till förbränningsmotorn används ett helt fossilfritt bränsle som är standardiserat för samtliga tävlande.

2024 deltar tre tillverkare i WRC-klassen med Rally 1-bilar – Ford, Hyundai och Toyota.

Rally2

WRC2 är fabriksbyggda bilar som säljs och kan drivas av privatteam men det förekommer även fabriks- eller semifabriksteam som tävlar i denna klass med Rally2-bilar, tidigare benämnda som R5.

Rally2-bilar byggs på en originalkaross enligt strikta riktlinjer fastställda i det tekniska reglementet och där tillverkarna har klassat in alternativa komponenter i form av motor, drivlina, hjulupphängning, bromsar med mera.

Till skillnad från Rally1 har Rally2 ingen elmotor utan använder enbart en 1,6 liters turbomotor.

Rally2 har något enklare teknik än Rally1 men är fortfarande en mycket avancerad rallybil.

Många tillverkare bygger och säljer Rally2-bilar: Skoda, Ford, Citroën, Hyundai, VW och nyligen har även Toyota presenterat en ny Rally2-Yaris.

Specifikationer Rally2:

  • Minst 2500 exemplar av standardmodellen måste ha tillverkats de senaste 12 månaderna
  • 1,6-liters, direktinsprutad, turboladdad, fyrcylindrig motor med 32 mm ventiler
  • Kraften reglerad till cirka 285 hk
  • Motorblock utgår från specifikationerna på standardbilen
  • Tillåtet med modifiering av vevaxlar, vevstakar, kolvar, cylinderfoder, ventiler och kamaxlar
  • Permanent fyrhjulsdrift, femväxlad sekventiell växellåda med paddelväxling på styrningen
  • Mekaniska främre och bakre differentialer
  • 7×15 tums hjul för grus, 8×18 tums hjul för asfalt
  • 300 mm diameter bromsskivor för grus, 355 mm för asfalt
  • Vikt: 1230 kg minimum, 1390 kg med förare och kartläsare.

Rally3

Klassen infördes 2022 för att göra steget från nationella rallyn till den internationella cirkusen lite mindre. En enklare bil för nyrekrytering samt ge lokala förare i de olika länderna en chans att kunna visa upp sig i större sammanhang och inte minst för juniormästerskapet.

Rally3-bilarna är byggda på en befintlig kaross men har försetts med motorer mellan 900 och 1600 kubik med eller utan turbo. Femväxlad sekventiell växellåda och fyrhjulsdrift med 235 hk.

Hjulupphängning och bromsar är uppgraderade för tävlingsbruk men det mesta är lite enklare teknik än Rally2. Allt för att hålla nere priset för att ge fler möjlighet att delta.

Ford var först ut att homologera (få godkänt) en Rally3-bil men fler tillverkare är på väg.